piątek, 9 grudnia 2016

Chlebki „Oopsies”

Przepis na te chlebki jest z LCHF dla początkujących <-- (jak tu klikniesz to automatycznie Ci sie to pobierze) ja dałam za mało proszku do pieczenia dlatego są jakie są, ale były pyszne :D Następnym razem pewnie wyjdą normalne ;d
Przepis: (również z interenetu, są tam właśnie przepisy i co można jeść na tej diecie :) )
6-8 w zależności od rozmiaru:
3 jajka
100 gramów twarogu
Szczypta soli
½ łyżki Psyllium seed husks (opcjonalnie)
½ łyżki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • Oddziel białka i żółtka do osobnych miseczek.
  • Ubij białka z solą na bardzo sztywną pianę. Powinieneś móc obrócić miskę a białko powinno zostać na miejscu.
  • Zmieszaj żółtka z twarogiem i jeśli chcesz, możesz teraz dodać składniki opcjonalne (sprawią, że nasze „Oopsies” będą bardziej chlebo-podobne).
  • Bardzo delikatnie dodaj białka na mieszaninę żółtek i twarogu – spróbuj utrzymać powietrze w białkach.
  • Umieść 6 dużych, lub 8 mniejszych sztuk na blasze do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku w 150° C przez około 25 minutaż się zazłocą.
  • Możesz jeść Oopsies jako chleb, lub używać ich jako pieczywa do hot-dogów czy hamburgerów. Przed pieczeniem możesz również umieścić na nich różne rodzaje nasion, np. sezamu lub słonecznika. Duże sztuki możesz zrolować z jagodami, malinami, truskawkami itp. Dodając obfitą warstwę bitej śmietany. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz